Tänkvärt & Praktisk info

Tänkvärt

 

Det är en stor och fantastisk händelse i livet att skaffa hund och det är otroligt stimulerande och spännande att leva med hund, att ha någon att slösa kärlek på och som ger så mycket tillbaka. Att ha en livskamrat som delar vardagen i vått och torrt - allt från härliga turer i skogen, glada upptåg och aktiviteter, till sköna mysstunder - är något som skänker en enorm glädje och lycka i livet.

Ansvar och tid

 

Att leva med hund betyder också ett stort ansvar. Du ska ta hand om en varelse som kommer att vara helt beroende av dig under lång tid framöver. Det är du som måste se till att din hund får ett bra och meningsfullt liv och att du finns där för din kompis.

 

Nummer ett är tid och engagemang, finns det så löser sig det mesta, för då finns alla möjligheter att bygga upp ett fint och ömsesidigt förtroende mellan dig och din hund. Det är i vardagen som det måste finnas tid, ork och närvaro!

Frågor att fundera över

 

Var ärlig och realistisk mot dig själv i samband med att du planerar att skaffa hund. En stunds eftertanke är värdefullt inför ett stort beslut. Fundera på och ställ följande frågor till dig själv:

* Hur vill en hund leva för att trivas och må bra?

 

* Hur ser mitt liv ut just nu? Har jag den tid som behövs för att min hund ska få det bra?

 

* Vad behöver förändras i mitt liv för att det ska gå att kombinera med att ha hund?

 

* Är vi överens i familjen?

 

* Hur ska jag ordna så att min valp och unghund inte behöver vara ensam mer än när jag tränar den att vara ensam?

 

* Hur länge klarar en vuxen hund att vara ensam? Om jag jobbar, hur ska jag ordna så att min hund inte behöver få ett liv med långa ensamma dagar?

 

* Vad kostar det att köpa och ha en hund?

 

* Vad är bra och näringsriktig mat för en hund?